Nederland weer blij met de overheid

We leven in tijden van grote veranderingen. Onder meer COVID19 en de klimaatcrisis hebben een kanteling in de economie, de politiek en de samenleving tot gevolg. Om met deze veranderingen om te kunnen gaan, is er een sterke overheid nodig. De overheid kan alleen sterk zijn als deze als legitiem wordt ervaren, of anders gezegd, als de burgers er blij van worden. Zealous Minds ziet dat dit vandaag de dag helaas maar beperkt het geval is.

Cijfers van het CBS tonen aan dat in 2018 slechts 46% van de Nederlanders vertrouwen had in zijn ambtenaren. Een kleine 42% had vertrouwen in de Tweede Kamer.1 Steeds meer burgers verzetten zich tegen de gevestigde orde door te stemmen op populistische partijen en ook protestbewegingen winnen aan terrein.2 De overheid mist op haar beurt een solidariteitsgevoel onder het volk. Ze roept de burgers al tijden op actief deel te nemen aan de maatschappij, maar de participatiesamenleving komt maar niet van de grond. Hoe kan het dat de relatie tussen de overheid en de burgers zo onder druk staat? En belangrijker nog, wat kan de overheid hieraan doen?

Zealous Minds is opgericht om deze vragen te beantwoorden en overheden te helpen bij de oplossingen. We doen onderzoek en ontwikkelen diensten en producten die allen in het teken staan van een meer legitieme overheid. Dit artikel is de eerste van een reeks artikelen waarin we het thema legitimiteit in zijn volle breedte benaderen. Het is onze overtuiging dat alleen door een brede benadering van het thema de echte antwoorden te vinden zijn op de vraag hoe de overheid legitiem en relevant kan blijven in de 21e eeuw.

 

Klik hier om het hele artikel te lezen

Jaap Romme
jaap@zealousminds.nl

Oprichter van Zealous Minds. Sociaal ondernemer, vader van 2 jonge dochters zijn inspiratie voor onze missie. Helpt graag mensen buiten hun eigen wereld te denken en doen, en daardoor mensen in gezamenlijkheid vooruit te bewegen.



HET EVENEMENT HEEFT AL PLAATSGEVONDEN

Binnenkort is het evenement hier terug te kijken. Wil jij op de hoogte blijven van de komende evenementen?

Neem contact op