nieuwe bestuurscultuur overheid

Wat levert een nieuwe bestuurscultuur op?

Wat levert een nieuwe bestuurscultuur op? 

Iedereen heeft de mond er vol van, het is tijd voor verandering in Den Haag, een nieuwe bestuurscultuur is noodzakelijk. 

En terwijl ik deze beweging van harte toejuich, vraag ik me wel af wat het nou precies zal opleveren die nieuwe cultuur.  

Het is belangrijk hierbij stil te staan, want de kans van slagen van een dergelijk enorme transitie neemt flink toe, als het voor iedereen helder is waaróm we die nieuwe bestuurscultuur nodig hebben. En dan niet in abstracte begrippen als het verkleinen van de kloof tussen de maatschappij en de overheid, nee, in concrete begrippen als ‘beter milieubeleid’, of ‘een stijging van het percentage burgers dat vertrouwen heeft in onze overheid’. Of liever nóg concreter: verkorten van wachttijden in de Jeugdzorg, meer betaalbare woningen gerealiseerd binnen nu en een paar jaar, stikstofproblematiek opgelost voor 2025et cetera. 

Alleen door echt duidelijk te krijgen welke problemen een nieuwe bestuurscultuur oplost, kun je zien welke stappen er nodig zijn om daar te komen, welke partijen daar een rol bij spelen en hoe die rol er uit moet zien. Het risico van een complex onderwerp als bestuurscultuur, is het blijven hangen in abstracties waardoor de oplossing een eigen leven kan gaan leiden en mogelijk alsnog niks oplevert voor onze maatschappij 

Jaap Romme
jaap@zealousminds.nl

Oprichter van Zealous Minds. Sociaal ondernemer, vader van 2 jonge dochters zijn inspiratie voor onze missie. Helpt graag mensen buiten hun eigen wereld te denken en doen, en daardoor mensen in gezamenlijkheid vooruit te bewegen.



HET EVENEMENT HEEFT AL PLAATSGEVONDEN

Binnenkort is het evenement hier terug te kijken. Wil jij op de hoogte blijven van de komende evenementen?

Neem contact op